Ramazanı sağlıklı geçirmenin püf noktaları
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ipuçları

Türkiye Beslenme Rehberinde oruç tutanlar için sağlıklı belenme önerileri verildi. Sizlerde sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek istiyorsanız bu haberi okumadan geçmeyin!
Türkiye Beslenme Rehberinde oruç tutanlara yönelik sunulan sağlıklı beslenme önerileri şu şekilde: “Oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin” denildi.
YEMEKLERİ PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT!
Bilgilerin arasında; “Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin” ifadeleri yer buldu.
İFTAR İLE SAHUR ARASI SU TÜKETİMİNE DİKKAT
“İftar ve sahur arasında ihtiyacınız kadar su için” önerisi de yapılarak; “Ayrıca süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Sahur öğününüzü atlamayın. İftarda ve sahurda kan şekerini birden yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi sağlayan, yavaş sindirilen proteinli ve lifli gıdalar, tam tahıllı ürünler (tam tahıllı buğday ekmeği, çavdar veya kepek ekmeği), kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut), süt ürünleri (yoğurt, ayran, süt, kefir, cacık vb.), yumurta, bal, taze sebze ve meyve/kuru meyveler, şekersiz hoşaf veya komposto, hurma, ceviz, kavrulmamış fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edin. Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli tüketmekten sakının” ifadeleri kullanıldı.
“İFTARDAN SONRA KISA MESAFELİ YÜRÜYÜŞLER YAPILMALI!”
Yürüyüş yapılması önerisi de bulunan açıklamada; “Oruç açıldıktan 10-15 dakika sonra sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Çiğ veya az pişmiş et, tavuk balık gibi yiyecekleri yemekten kaçının. İyi pişmiş yiyecekleri tercih edin. Sebzeler, meyveler, kurubaklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu gibi probiyotik besinler bağışıklık sistemini olumlu etkiler. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalamayı unutmayın” şeklinde görüşlerde yer aldı.